vineri, 14 noiembrie 2008

Reflexii rutiere - 25.08.2008

Mi-am propus acum ceva timp să discut despre un subiect foarte mult discutat si răsdiscutat dar care inevitabil se află la ordinea zilei în primul rând pentru că ne ocupă foarte mult timp.

Cu toții constatăm că în România se circulă prost, că nici șoferii nu sunt cei mai civilizați, că drumurile sunt cum sunt și așa mai departe. De circulația din București nici nu mai este cazul să dezbatem, se pare că s-a ajuns la un fel de resemnare pe această temă.

Este însă oare normal să ne resemnăm?

Eu unul propun să ne înpotrivim acestei atitudini și să ripostăm.

Ca început aș vrea să identificăm cauzele proastei circulații din țară și din capitală, pentru că până la urmă coincid.

Să le luăm pe rand:

 1.Infrastructura. Adică lipsa ei. Ce înteleg eu prin infrastructură? Șosele în primul rând. O să ziceți că din astea avem. Avem, dar cum arată ele? Foarte multe nu au marcaje, așa că nu numai că noaptea e foarte periculos să circuli pe ele, dar cum poți să te încadrezi pe o bandă dacă nu știi care anume este aceasta, cum poți să faci preselectarea înaintea unei intersecții dacă nu există maracaje, cum poți știi dacă poți efectua o depășire sau o întoarcere, etc.

Autostrăzile sunt puține, adică două. Lipsa lor duce la un timp mai mare petrecut pe drum, drumurile naționale sunt de multe ori destul de înguste, aglomerate de vehicule de transport greu pentru că acesta nu poate fi preluat de arterele mari, apare nevoia multor depășiri, nervi în trafic, nerăbdare, riscuri asumate și multe accidente, unele foarte grave.

Indicatoarele sunt după părerea mea una din cele mai acute probleme, cu atât mai mult în orașe, mai ales București. Sunt indicatoare lipsă cu sutele. Sunt indicatoare acoperite de colaci de cabluri care atârnă grotesc de pe stâlpi și din cauza cărora nu poți știi dacă ești pe sens interzis, dacă există vreo trecere de pietoni, pe care nici marcajele nu o semnalizează sau alte situații potențial periculoase. O nouă “modă” la noi este amplasarea exagerată de indicatoare pe același stâlp, chiar în fața semaforului astfel făcând imposibila observarea culorii semaforului exceptând situația în care ești deja ajuns în dreptul acestuia. Tot legat de semafoare mai există un prost obicei pe meleagurile noastre mioritice. Semafoarele cu becuri arse. Stai și te uiți la el încercând să îți dai seama dacă poți trece sau stai.

Locurile de parcare sau lipsa acestora care determină multi șoferi să încalce semnificația indicatoarelor de Oprire sau Staționare Interzisă sunt o altă justificare a stării de fapt.

 2.Șoferii. Da, noi șoferii suntem de asemenea responsabili de traficul foarte greu suportabil. De ce? Faceți-vă fiecare dintre voi o analiză sinceră a modului în care alegeți să vă deplasați din punctual A în punctul B. Câti dintre noi nu aleg să treacă pe roșu sau să forțeze galbenul, chiar și atunci când semaforul este vizibil? Sau câti aleg să intre în intersectii blocate deși e clar ca nu au unde să se ducă și deși intersecțiile au marcaje clare în acest sens? Sau câti din noi aleg să depașească pe linie continuă, să depășească coloanele ca mai apoi sa blocheze și sensul opus și să forțeze reintrarea în coloană. Bunul simț la volan este o altă lacună pe care o avem în această țară. Neasumarea responsabilității, injuriile care degenerează uneori chiar în violență, nerespectarea indicatoarelor (de cele mai multe de ori cele de Oprire sau Staționare Interzisă). Flash-urile insistente adresate mașinilor din fața care însa depășesc vehicule mai lente și care din acest motiv nu au unde sa revină pe prima bandă sunt foarte dese la noi și daca ai “norocul” să dai chiar peste un adevărat “gentleman” eventual îți mai taie și fața pentru a pune o frână violentă, asta pentru nu are cum să te înjure altfel. Foarte mulți dintre noi aleg din ce în ce mai mult sa mearga pe linia de tramvai chiar prin stațiile acestuia. Sa îi înțelegem, poate că se grăbesc. Evident, sunt sarcastic.

 3. Poliția.Pentru că nu dă suficient de multe amenzi. Pentru ca nu este mult mai prezentă in trafic, nu doar pentru a “vâna” vitezomani și pentru a-și face norma de amenzi cu mașinile parcate ilegal. Aceeasi Politie dirijează mașinile pe linia de tramvai cu refugiu în loc să-i sancționeze, încalca chiar prin proprii agenți regulile de circulație deși aceștia nu sunt în misiune, încă primește prin aceeași agenți stimulente pentru a trece cu vederea încălcările Codului Rutier, nu amendează șoferii care încurcă traficul prin blocarea intersecțiilor sau prin alte metode și în primul rand pentru că nu prea mai este luată in serios. Degeaba avem legi și uneori chiar și norme de aplicare (din nou sunt sarcastic). Până când șoferii nu se vor teme cu adevărat de amenzi vom avea în continuare același comportament din partea șoferilor indisciplinați.

 4. Autoritățile. Pentru că nu au nici o strategie clară și coerentă pentru rezolvarea problemelor de mai sus, pentru că nici măcar nu dau semne că ar fi înțeles care sunt principalele cauze ale problemelor din trafic, pentru că realizează 5 km. de autostradă pe an, pentru că nu monitorizează îndeaproape lucrarile ce se desfășoară în trafic, de la durata acestora până la modul în care sunt acestea semnalizate (a se citi nu sunt semnalizate în cazul în care nu există vreun copăcel prin preajmă ca să pună niște crenguțe din el pe post de semnalizare), pentru că nu există o colaborare clară cu nici o companie care să răspundă de starea drumurilor (nu mă refer doar la starea asfaltului ci și la monitorizarea prezenței indicatoarelor, funcționării semafoarelor, prezența marcajelor etc.) și pentru că în general ia măsuri de ochii lumii sau a presei și tot ia măsuri și noi tot nu vedem lucruri îndreptându-se într-un ritm acceptabil. 

Toate cele de mai sus tin de fiecare din noi de la felul în care ne comportam noi înșine până la modul în care ne manifestam dorința de schimbare în locul resemnării. Primul pas ar fi să încercăm fiecare să schimbăm câte ceva la noi (indifernt dacă suntem șoferi, politiști sau persoane de decizie în cadrul autoritățile locale).


Niciun comentariu: